VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2016 hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2016 hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

   

 

2016. január 2.  szombat. Negyvenhét embert, köztük Nimr al-Nimr neves síita főpapot fejeznek le Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával. Az országban uralkodó szokás szerint a lefejezett testeket keresztre feszítik. A világsajtó alig foglalkozik a kivégzésekkel, közben az erőszakmentesség híveként ismert és tisztelt ajatollah lefejezését azonnal elítélik Irán, Libanon, Irak, Kuvait és más országok vallási és politikai vezetői. Teheránban a feldühödött tömeg betör a szaúdi követségre és felgyújtja azt. Szaúd-Arábia megszakítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

 

 

2016. január 27.  szerda. Google DeepMind divíziója bejelentette, hogy új programja először a számítástechnika történetében legyőzött egy gó-mestert.
A gó egy ősi kínai játék, amely első megközelítésben sokkal egyszerűbb, mint a sakk, de mivel sokkal több lépési lehetőség (bábu, vagyis "kő" és mező) van, sokkal jobban érvényesül az emberi elme stratégiai gondolkodása.

 

2016. január 19.  kedd. Nem várt fordulat következett be az Egyesült Államokban folyó elnökválasztási küzdelemben. A CNN részére végzett közvélemény-kutatás szerint a magát szocialistának valló Berni Sanders 60%-os eredménnyel behozhatatlan előnyre tett szert a Wall-Street nagy favoritjával, Hillary Clintonnal szemben, akire 33%-nyian szavaznának a közelgő első előválasztáson New Hampshire-ben.
Eközben a republikánusok oldalán Sarah Palin, a Tea Party vezére támogatásáról biztosította Donald Trumpot.
 

2016. január 14.  csütörtök. Elmondta második ciklusának utolsó üzenetét „az Unió helyzetéről” Obama elnök. A hívei szerint lendületes és szép beszéd visszatérő motívuma az erős Amerikába vetett hit volt.
Lényegében a beszéd alatt Irán elfogott két amerikai hadihajót, amely ismeretlen okból az ország területi vizeire hatolt.

 

2016. január 6.  szerda. Szenzációt okozott a kínai Ehang cég Las Vegasban az idei CES szórakoztató elektronikai kiállításon az első utast szállító drónjával. Az összesen 100 kiló súlyt elbíró drón „csak” 23 percig tud repülni, de akár 100 km-es sebességgel, és akár 3,5 km magasságba emelkedve. Vezetése igen egyszerű: egy érintős monitoron meg kell adni a repülési célt, és megnyomni rajta először a Felszállás, utána a Leszállás gombot. A cég még az idén hozza forgalomba szerkezetét, amelynek ára 200 és 300 ezer dollár között lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Február

 

 

   

 

2016. február 12.  péntek. Kirill orosz ortodox és Ferenc pápa a havannai repülőtéren találkozik egymással (Kirill Kubát, Paraguayt és Brazíliát érintő, latin-amerikai körutat kezdett, Ferenc pedig úton Mexikóba állt meg a kubai fővárosban). Az egyöntetű értékelések szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket a már előzetesen történelminek minősített, bő kétórás tárgyalás: Raúl Castro kubai elnök jelenlétében terjedelmes, mintegy tízoldalas közös nyilatkozatot is aláírtak, amely egyebek közt a közel-keleti keresztények megvédelmezésére szólítja fel a nemzetközi közösséget, és a terrorizmus felszámolására irányuló összefogást sürget, de együttérzést fejez ki más egyházaknak a polgárháború, a káosz és a terrorizmus által sújtott hívei iránt is. A legfontosabb mindenképpen az, hogy a kereszténység két fő tábora ezeréves szembenállás után kezet nyújt egymásnak.

 

2016. február 27. szombat. Miután az orosz diplomácia – komoly katonai és politikai eredményeket elérve a helyszínen – egy hete gyakorlatilag késztényként kezelte, péntek este hivatalossá vált a megállapodás: éjféltől ideiglenes tűzszünet lép érvényben a szíriai kormány és 97 (!) szíriai fegyveres csoport között. (Az amerikai külügyminisztérium még előző napon is hivatalosan jelezte kétségeit a fegyvernyugvással kapcsolatban és első alkalommal beszélt nyilvánosan egy B-tervéről, amely Szíria valamilyen megosztását irányozná elő.)

Moszkva éjfélkor leállított minden légicsapást és támadást a fegyveres csoportok ellen. Így tesznek az amerikaiak is. A fegyvernyugvás viszont egyértelműen nem vonatkozik az Iszlám Állam és az Al-Kaida vonatkozásában.
A szörnyű szíriai konfliktus immár majdnem annyi ideig tart, mint a 2. Világháború, és a legtöbb szíriai város képe Drezdáéval vetekszik..

2016. február 19.  péntek. Erdogan török elnök, aki az utóbbi napokban egyre intenzívebb bombázásokat hajtott végre Szíriában, pénteken már telefonon személyesen próbálta rávenni Obama elnököt a Kurd Népvédelmi Erőknek (YPG) nyújtott amerikai politikai és katonai támogatás megszakítására, de ebben az USA álláspontja minden eddiginél határozottabb visszautasítás volt. Ez azért is érthető, mert az elmúlt időszakban éppen a kurdok értek el jelentős eredményeket az Iszlám Állam ellen mind Szíriában, mind Irakban.
Több elemző már úgy véli, hogy Erdogan bonyolult és nagyra törő játszmáival most Szíria helyzetébe hozhatja országát.

2016. február 8.  hétfő. 50 millió fokos plazmát hoztak létre egy kínai kísérleti erőműben, amely a hosszú évtizedek óta világszerte álmodott magfúziós erőmű prototípusa. A hihetetlenül magas, a Nap belsejében uralkodónál háromszor magasabb hőmérséklet elérése hatalmas tudományos eredmény, de az igazi áttörése ennek az állapotnak az „üzemi méretű” fenntartása. Hasonló magas hőmérsékletet a németországi Max Planck Intézetben is elértek néhány napja, de azt csak egy ezredmásodpercig tudták fenntartani, míg a kínai tudósok a plazmát másfél percig tudták megőrizni a biztonságos mágnes csapdában.

2016. február 2.  kedd. Történelmi csúcsra szárnyal a Google, vagyis hivatalosan a nem régen létrejött anyavállalata, az Alphabet árfolyama, ezzel pedig piaci kapitalizáció alapján a világ legnagyobb cége lett, letaszítva a trónról az ott hosszú ideig jeleskedő Apple-t. Sokan szerint ezzel még nincs vége a páratlan sikernek, merészebbek 1000 milliárdos tőkeértéket is vizionálnak.

 

 

 

 

 

 

 

   

Március

 

 

   

 

2016. március 11. péntek. Lemondta Chicagóban tervezett kampányrendezvényét Donald Trump, mert a ellentüntetők összetűzéseket provokáltak ki.
Trump, a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsa több ezer híve gyűlt össze a az Illinoisi Egyetemen , közben viszont megjelentek Trump-ellenes jelszavakat skandáló tüntetők is. Hamarosan verekedések is kitörtek, a helyzet kaotikussá vált, ezért Trump kampányának egyik munkatársa és közölte, hogy a rendezvényt biztonsági okok miatt elhalasztják. A Trump-ellenes tábor azonban tovább tüntetett. Ekkor a rendőrség közbeavatkozott, és feloszlatta a tüntetést. A chicagói rendőrség szóvivője azt nyilatkozta, hogy hozzájuk nem érkeztek jelentések sérülésekről, és nem tartóztattak le senkit.

 

Donald Trump azt mondta az MSNBC televíziónak, hogy „a szólásszabadság bajnokai” akadályozták meg, hogy megszólaljon.
.

Amerikai politika a 20. században [VV21.] 

 

2016. március 26. szombat. Bernie Sanders elsöprő győzelmet arat Hillary Clinton ellen mind a három mai előválasztáson: Washingtonban 73, Alaszkában 81 (!), még Hawaii-n 71%-ot elérve. Ez az eredmény azért is jelentős, mert szinte az egész amerikai „fő” média Clintont próbálja „utolérhetetlen” favoritnak sulykolni.

 

 

2016. március 18. péntek. Hosszú és kemény belső viták után az Európai Unió tagországai megegyeztek, és a csütörtökről péntekre virradó éjjel már alá is írták a megállapodást Törökországgal az onnan érkező, de elutasítandó migránsok visszafogadásáról.
Félve az esetleg kialakuló újabb menekülthullámtól, a megállapodás végrehajtását már vasárnap megkezdik.

 

 

2016. március 14. hétfő. Putyin komoly meglepetést okozva bejelenti, hogy másnap Oroszország megkezdi harcoló egységeinek kivonását Szíriából.

 

 

2016. március 4. péntek. Adel al-Zsubeir, a szaúdi diplomácia vezetője Párizsban egyeztetett a francia fegyver gyártókkal, ezt követően sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Szaúd-Arábia leállítja a Libanonnak ígért 3 milliárd dollár értékű fegyverszállítási segélyprogramjukat, de a megrendelt fegyvereket megveszik saját hadseregük számára.

 

Az iszlám [VV 65.]  

 

 

 

 

 

 

 

   

Április

 

 

   

  

2016. április 20. szerda. Hatalmas mennyiségű dokumentum szivárgott ki Franciaország Nagy páholyából, adja hírül kurtán, tartalmi közlések nélkül a liberális Le Monde, bár a lap újságírója úgy fogalmaz, hogy „láttuk a dokumentumokat”. A cikkből érdemben csak annyi derül ki, hogy a szabadkőműves páholy rendőrségi feljelentést tett.
Időközben (időlegesen) elérhetetlenné tették azt a weboldalt, amelyhez a meghekkelt anyag („Franc-maçonnerie Papers”) került. 

2016. április 10. vasárnap. Bahrein, Irak és Afganisztán meglátogatása után a G7 másnap kezdődő előkészítő értekezletére Hirosimába érkezett az amerikai külügyminiszter. John Kerry a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki beteszi a lábát az első atombomba áldozatául esett városba.
Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője csak homályosan fogalmazott Kerry programjával kapcsolatban: „John Kerry várhatóan csatlakozik Fumio Kisida japán miniszterhez [aki egyébként Hirosimából származik]… Nem hiszem, hogy szándékában állna átvenni a szót vagy külön gesztust tegyen…”

 

  

2016. április 4. hétfő. Bizonyos „Oknyomozó újságírók nemzetközi konzorciuma” (ICIJ) nevű szervezet 78 ország 108 szerkesztőségének közreműködésével a történelem egyik legnagyobb dokumentum szivárogtatását kezdi meg, Panama Papers kódnév alatt. A 11,5 fájl a panamai székhelyű Mossack Fonseca iroda archívuma.
Az anyag az 1977 és 2015 közötti időszakban történt illegális vagy csak titkos, mindenesetre botrányos pénzmozgásokat tárja fel, amellyel államfők, miniszterek, milliárdosak, élsportolók, celebek és mindenféle egyéb zavaros személyek offshore cégekben rejtegették többnyire lopott pénzüket.
A világ szinte minden országa, sokszor igen súlyosan érintve van, így a kiszivárogtatás rövid és hosszú távú következményei nehezen kiszámíthatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Május

 

 

   

 

2016. május 12. csütörtök. Alig három hónappal a riói olimpia kezdete előtt csúcsra járt a politikai káosz Brazíliában, a szenátus 55-22 arányban támogatta a Dilma Rousseff elnök elmozdítását célzó indítványt, és így felfüggesztette az államfőt, akinek helyét korábbi alelnöke veszi át az ellene induló jogi eljárás idejére.
Rousseff és az őt támogató pártok, szervezetek és széles tömegek az eljárást puccsnak minősítették.

 

 

2016. május 28. szombat. Sanghajban megnyílt a világ első olyan kávézója, ahol robotok szolgálják ki a vendégeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Június

 

 

   

 

2016. június 23. csütörtök. Nagy-Britanniában a polgárok 51,9%-a az ország kilépésére szavazott az Európai Unióból (az elhíresült „Brexit”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Július

 

 

   

   

2016. július 7. csütörtök. Dallasban öt rendőrt lőtt le, többeket megsebesített lesből Micah Xavier Johnson, az afganisztáni háború egyik veteránja megtorlásul, hogy a közelmúltban a louisianai Baton Rouge-ban és a minnesotai St. Paulban is egy-egy ártatlan feketeét lőttek le fehér rendőrök. A két gyilkosságok után több amerikai városban is tüntetéseket tartottak. Johnson éppen a dallasi demonstráción lőtt lesből a szolgálatban lévő rendőrökre. A hatalmas zűrzavart okozó tragédiának a rendőrség úgy vetett véget, hogy először a történelemben egy öngyilkos robot segítségével közelítette meg és robbantotta fel az orvlövészt.

 

 

2016. július 26. kedd. Két terrorista túszul ejti Saint-Etienne-du-Rouvray, egy kis francia város katolikus templomában tartózkodó néhány hívőt, zömében apácát, és elvágja az éppen misét tartó 86 éves pap, Jacques Hamel torkát.
Az egyik kimenekülő apáca riasztja a rendőrséget, így a terrorelhárítók hamarosan körbeveszik a templomot. Meg sem próbálják élve elfogni a gyilkosokat, hanem olyan golyózáport zúdítanak rájuk, hogy később az azonosítások csak DNS vizsgálat alapján lehetséges. Az egyik terrorista lábán rendőrségi nyomkövető volt.
Erre a tragédiára akkor kerül sor, amikor már több, mint féléve rendkívüli állapot van Franciaországban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Augusztus

 

 

   

   

2016. augusztus 24. szerda. Hajnalban erős földrengés rázza meg Közép-Olaszországot. A 6,2-es erősségű rengés Lazio és Umbria régió határán pattant, de Rómában is megérzik.
Az áldozatok száma fokozatosan emelkedik a nap folyamán. Matteo Renzi miniszterelnök este bejelenti, hogy a földrengés következtében Közép-Olaszországban 120-an haltak meg, 368-an megsebesültek, több százan pedig eltűntek..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Szeptember

 

 

   

 

 

2016. szeptember 22 szerda. Észak-Karolina kormányzója szükségállapotot hirdet ki Charlotte városában, miután két napig tartottak már a heves összetűzések tüntetők és a biztonsági erők között.
A kedd éjjeli és szerda hajnali zavargások 16 sérült rendőrt és 12 sebesült civilt hagytak maguk után. A helyzet egy 43 éves fekete férfi, Keith Lamont Scott lelövése után fajultak eddig. A hatóságok egy lakótelepen akarták előállítani, Scottot, amikor az ő verziójuk szerint a férfi egy fegyverrel a kezében kiszállt az autójából, és mivel úgy ítélték meg, hogy „azonnali, közvetlen fenyegetést" jelent rájuk, tüzet nyitottak. Azt Kerr Putney városi rendőrfőnök nem tudta megmondani, hogy Scott a rendőrök felé irányította-e a fegyvere csövét, de hangsúlyozta, hogy a halálos lövést leadó rendőr is fekete. Az áldozat családja viszont azt állítja, a férfinál nem volt fegyver, csak egy könyv, és azt csinálta, amit minden délután: várta, hogy fia leszálljon az iskolabuszról.

 

 

2016. szeptember 31 péntek. Sikeresen kipróbálták a Szecsuan tartománybeli Csengdo városában Kína első – saját fejlesztésű – függő metróját.
A pandára emlékeztető, akkumulátorból hajtott kocsik 120 ember szállítására alkalmasak, 60 km/óra sebességgel. Az első kísérleti szakasz csak 300 méteres, de az új technológiának nagy jövője van, mert akár 10-szer olcsóbb, mint egy földalatti metró, gazdaságos üzemeltetésű, környezetbarát és szép élményt is nyújt az utazóknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Október

 

 

   

 

 

2016. október 21 péntek. 11 és 22 óra között ismeretlen erők kibertámadást intéztek a Dym cég ellen, amely az internetforgalom működését biztosítja, ezzel órákig elérhetetlenné téve több tíz vagy százmillió felhasználó számára különböző, főleg média oldalt CNN, New York Times, Boston Globe, Financial Times, The Guardian, Twitter, Spotify, de több kereskedelmi oldalt is: Amazon, eBay, Reddit, Airbnb, Netflix.

 

Kyle Owen, a Dym egyik vezetője bevallotta, hogy egyelőre nem ismerik a minden jel szerint profi módon és gondosan előkészített támadás földrajzi kiindulópontját. „Közben több hullámban támadtak, és rugalmasan alkalmazkodtak védekezésünkhöz.” – árult el részleteket. Megerősítette, hogy haladéktalanul értesítették az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériumát (DHS) és az FBI-t.
Közben feltűnést keltett a Wikileaks egyik Twitter-üzenete (a portál a néhány napja az internettől – „minden amerikai nyomás nélkül” – elvágott Julian Assange nélkül is működik), amelyben kérték a támadás leállítását. Ellenkező értelmű üzenetet küldött viszont ugyancsak a Twitterre az Anonymous.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

November

 

 

   

 

 

2016. november 8.. kedd. Az Egyesült Államokban nagy előnnyel Donald J. Trump nyeri meg az elnökválasztást.

 

2016. november 27.. vasárnap Az amerikai Tesla cég és az általa nem régen felvásárolt SolarCity közös vállalkozásban kiépített egy komplex napenergiát hasznosító rendszert a csendes-óceáni kis Ta’u szigeten. A rendszer 5238 napelemet és 60 egységet, amely összesen 6 megawatt-óra áramot képes tárolni, ezzel gyakorlatilag 100%-ban biztosítva a sziget energiaszükségletét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

December

 

 

   

 

 

2016. december 20., kedd Mától az amerikai hatóságok kérik a beutazni kívánó személyektől felhasználó nevüket a különböző szociális médiákon. A kérés része lett az elektronikus kérelemnek, amelyet az vízummentességi programban résztvevő államok állampolgárai töltenek ki, és hivatalosan fakultatív.
   Az intézkedés széles körben igen kedvezőtlen visszhangot keltett, hiszen a legtöbb utazó joggal érezheti úgy, hogy mégis kockáztatja a beengedését az Egyesült Államok területére, ha mellőzi a válaszadást, vagyis zsarolva érzi magát személyes életének teregetésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

   
További hírek
 

 

   

 

1848

1949

1980

 

 

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

 

 

 

Hírhinta

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023